Com ja ha quedat dit, el dia de Halloween no hi va haver temps de fer tot el que estava previst, i una de les coses previstes que va quedar al tinter eren unes torrades en forma de calavera. Per fer-les, vaig comprar un tallador de galetes amb aquest aforma i allà estava, en el seu envàs.

La Sara va trobar que això era una “malgasta” i li vaig dir que ho podriem aprofitar per estrenar-nos en el tema de les galetes decorades amb fondant, que està molt de moda i nosaltres encara no hem provat.

Aixi que com que durant el pont no hi havia golf, dissabte al matí vem anar a deixar un pressupost gens raonable a la botiga de la Alice, que la vaig veure un dia mentre corria i per poc m’obro el cap de tant girar el cap. Aquest és el lloc: http://www.alicecakeshop.es/

Allà vem comprar dues coses bastant fonamentals: una, el corró antiadherent amb anelles de gruix, i l’altra, una reixeta per refredar. D’una banda, el corró antiadherent va solucionar el problema d’estirar el fondant i que s’enganxés en el de fusta (això ens va passar amb el pastís de carbassa, per evitar-ho, la Sara va posar sprai antiadherent al marbre, però després el fondant no s’enganxa bé al pastís), i també hi hem posat les anelles del gruix màxim perquè quedi la pasta totalment anivellada. D’altra banda, la reixeta també és molt útil perquè hi ha molts temps de repòs a la nevera i surten moltes galetes i s’han d’anar refredant a mesura que es van fent, també quan surten del forn.

El resultat és que fer galetes d’aquesta manera ES MOLT DIVERTIT I SURTEN MOLT BONES I RESULTONES: l’activitat està a mig camí entre la cuina i la plàstica ja que hi ha elaboració i decoració a parts iguals.

Per fer la pasta de galetes de mantega, hem  fet aquesta recepta de El Rincón de Bea perquè al llibre de la Rose no hi ha galetes: http://www.elrincondebea.com/2009/05/galletas-decoradas-i-la-masa.html (atenció, a la foto surt el nostre nou corró). Els ingredients segons la recepta són:

GALLETAS DE MANTEQUILLA PARA DECORAR

INGREDIENTES: (cantidades para 35 ó 40 galletas grandes de entre 8-10 cm)

  • 250 gr. mantequilla a temperatura ambiente
  • 250 gr. azúcar glass
  • 1 huevo XL a temperatura ambiente
  • 650 gr. harina tamizada
  • 1 chorrito de leche para ligar la masa (nosaltres unes tres cullerades soperes9
  • Aroma al gusto del consumidor (nosaltres estracte de vainilla)

Algunes coses que cal tenir molt presents: la matnega ha de ser a temperatura ambient, no al microones, sino que estigui unes hores fora de la nevera tota la pastilla, de manera que al tocar-la, el dit quedi ben marcati i el puguem enfonsar fàcilment. També l’ou ha d’estar a temperatura ambient, i tot queda més ben barrejat. El sucre glass l’hem fet al thermomix perquè el pot que tenim per decorar és per petites quantitats.

M’han anat molt bé les fotos del blog de la Bea per veure com ha d’anar quedant la massa. Cal batre primer la mantega sola, fins que quedi una crema, i anar afegint el sucre a cullerades sense parar (aquí nosaltres ho fem entre les dues perquè la batedora de barilles que tenim és manual). AFegirem l’estracte de vainilla i l’ou batut poc a poc i en tres vegades, que es vagi unint amb la mantega.

Un cop fet això i unit, anirem afegint la farina tamissada a cullerades, sense parar, i veurem que la massa queda com sorra i fa grumolls: un cop afegita tota la farina, parem i hi afegim una cullerada de llet. Tornem a batre i quan estigui ben barrejat, hi posem la segona i repetim amb la tercera cullerada.

Al final, quedarà una pasta que si l’agafem amb les mans la podem convertir en una bola, però no se’ns enganxa a les mans. I passem a fer la moneda: fem forma de moneda (cercle pla) i ho tallem en quatre quarts. Cada un dels quarts l’estirem entre dos papers antiadherents de forn, amb el corró posat a l’alçada màxima, i amb els papers, ho posem a la nevera durant un mínim de 3 hores (idealment tota la nit) ben pla, que no agafi forma estranya.

Passat aquest temps, tallem les galetes i les posem a la safata de forn (sense paper, no cal) i ho tornem a posar a la nevera uns 10-15 minuts, per tal que no es deformin al forn. La massa que sobra, la tornem a estirar i la tornem a refredar un temps (mentre fem les galetes) i les tallem com abans: diu la recepta que un cop estirada la segona vegada ja no queden tan bé les galetes. DISCREPO: no hem estat capaces de diferenciar. El que sí és important és que les tandes de forn les fem amb galetes que siguin totes de la mateixa forma! La cocció ha de se precisa i si hi ha diferents tamanys, unes couen abans que les altres.

El forn ha d’estar a 180 graus i normalment cal coure-les durant 10 minuts però pot ser més o menys depenent de la mida del tallador de galetes: les nostres de calavera, han estat més aviat 11 o 12 minuts, en canvi, els gingebrets han estat uns 9 minuts. No marxeu de davant del forn: es cremen amb una facilitat espantosa!

Ara anem per la decoració, que és superdivertida:
1. Primer, estirem el fondant: obrim el paquet i ho escalfem amb les mans, com si fós plastilina.

2. Després ho hem tallat en dos grans trossos (el paquet que teniem nosaltres era de 1 kg de fondant blanc), i el tros que farem servir, el comencem a estirar damunt del silpat o damunt un paper de forn, amb el corró antiadherent i amb l’anella més prima posada (nosaltres hem utilitzat l’anella gran al principi i queda massa gruixut el fondant).

3. Finalment ho tallem amb el mateix tallador de galetes i ho col.loquem a la galeta COMPLETAMENT FREDA, que haurem pintat primer amb una mica de confitura o mel per tal que el fondal s’hi enganxi.

Un cop el fondant s´hagi endurit, ja podem dibuixar! Nosaltres només teniem un rotulador negre i per tant hem estat una mica limitades, però ens ho hem passat pipa pintant galetes!

Aquí, els cuiners amb les seves obres d’art!!! Galetada descomunal!