M’agrada fer el tortell de Reis. El preparo el dia abans perquè és laboriós, i el deixo llevar tota la nit de Reis, i l’endemà el poso al forn i està boníssim.
Però com em sol passar, penso que hi ha coses millorables, i una és el Tortell de Reis. De manera que he estat navegant de nou per veure què cal fer perquè quedi més flonjo i esponjós, i he topat amb un blog que es diu La receta de la felicidad del que m’han parlat les noies de Planeta Madrid. I he pensat que val la pena provar-ho i si surt bé, contactaré amb l’autora per veure la possibilitat de fer un llibre. El blog està molt currat, és aquest:
http://www.larecetadelafelicidad.com/2012/01/roscon-de-reyes-casero.html
La principal diferència és l’elaboració de la “masa madre”, o sigui un fement de farina previ que fa que pugi molt el tortell i que quedi súper esponjós. Em peto de riure perquè en Lluís diu que només sentir la paraula “masa madre” li agafa un estrés.
La gràcia d’aquest mètode: s’utilitza només una porció de llevat de forner (25 grs) i no fa falta més, i també que es fa en un dia i no cal deixar-ho tota la nit llevant.
Ull que m’han quedat dos senyors tortells de Reis, un d’ells amb sorpresa i tot, que són una cosa molt seriosa i em sembla que cal contactar amb la tal. Mireu, un cop col.ocats els tortellets al cake stand que m’han portat el reis.
Copio a sota la llista d’ingredients:
Ingredientes
Para el azúcar glas aromatizado
- 120 g de azúcar normal ( o glass si no tienes THX)
- La piel de medio limón ecológico
- La piel de media naranja ecológica
Para la masa madre (todos los ingredientes a temperatura ambiente)
- 70 g de leche
- 10 g de levadura fresca de panadería (o un sobre de la seca, pero de panadería, no vale Royal!)
- 1 cucharadita de azúcar
- 130 g de harina de fuerza
Para la masa (todos los ingredientes a temperatura ambiente)
- 60 g de leche
- 70 g de mantequilla
- 2 huevos medianos
- 15 g de levadura fresca de panadería (o un sobre de la seca, pero de panadería, no vale Royal!)
- 30 g de agua de azahar (yo no la pongo, con las pieles de cítricos queda suficientemente aromático)
- 450 g de harina de fuerza
- 1 pizca de sal
Cal dir que he fet la massa amb thermomix, encara que la recepta original també es pot fer a ma.
La primera cosa és el sucre aromatitzat amb les pells de llimona i taronja. Ho posem en un bol i reservem.
Sense rentar el thermomix, fem la massa mare posant primer la llet, el sucre i la llevadura i batem en temperatura 35 graus un minutet a velocitat 4. Un cop fosa la llevadura, hi afegim la farina i batem fins que es faci com una bola. Aleshores treiem la massa mare, omplim el thermomix amb aigua i hi posem la bola. Al cap d’uns 15-20 minuts, la bola sura. Ja la podem treure i buidar l’aigua.
Ara ja anem per la massa pròpiament dita. Aquesta la preparem amb el sucre aromatitzat que teniem a punt, tots els ingredients de la llista excepte la mantega i al final de tot la bola de massa mare. Batem a velocitat 6 fins que quedi unit i després programem 3 minuts en velocitat espiga, i pel forat, anem afegint-hi la mantega en trossets, un rera l’altre. He de dir que queda una massa amb una textura espectacular, elàstica, uniforme i gens enganxosa.
Ara ho deixem llevar dins del thermomix fins que surti del forat del cubilet, en el meu cas, un parell d’hores ben bones. Passat aquest temps, batem un minutet més en velocitat espiga, per desgasificar la massa, i ho treiem. Dividim la massa en dues parts iguals, i amb cadascuna en farem un tortell, de la següent manera:
– Amb la primera meitat, cal fer-ne sis parts iguals, i amassar tal com es veu al vídeo de “webos fritos”, donem forma de bola i col.loquem al motlle desmontable petit, a on hem col.locat un cercle dels d’emplatar perquè quedi el forat al centre. Normalment, les boles no es tocaran entre sí en aquest moment, però quan està cuit, mira quina pinta!
– Amb la segona meitat, amassem la peça i li donem forma de bola. Fem un forat al centre amb els dits i la treballem sense estirar per tal d’obrir el forat del mig i que agafi la mida adeqüada. Un cop fet, ho coloquem al motlle desmuntable gran, amb un got al mig perquè no es tanqui el forat. Ara hem d’amagar la sorpresa per sota sense que es vegi: la nostra, una Lisa Simpson embolicada en paper de plata.
Tapem tots dos motlles amb un drap i ho deixem llevar una altra vegada, en el meu cas gairebé unes altres dues hores. Quan està, hem pintat amb molt de compte sense que s’enfonsi la superficie amb nata, i al damunt del petit hi hem posat les ametlles laminades, i al damunt de l’altre la fruita confitada i el sucre humit amb aigua.
I al forn uns 20 minuts a 180 graus (jo Circosteam) vigilant que no es cremi: si queda massa torrat, millor cobrir amb paper de plata. Jo he fet primer el petit i després el gran.
Un cop freds els tortells, he retirat les peces del centre i el petitó l’he obert transversalment per posar-hi la nata. Mmm, com dic un tema seriós.