Abans, quan anàvem a l’Ancora a El Port de la Selva, soliem demanar calamars a la romana perquè eren de debò, i no com els d’un restaurant de Perpinyà, que quan li vem preguntar a la mestressa si eren frescos va dir amb tota la tranquilitat que “són comercials”.

Doncs bé, quan proves de fer-los a casa, primer és una feinada, després no queden prou bé, i a sobre, fa un merder amb l’oli que després s’ha de trucar als pintors perquè la cuina queda guapa.

Fins que un dia li he preguntat a la Gemma i m’ha donat algunes claus perquè quedin uns calamars dignes de la millor fregiduria de peix, com aquests:

Per fi calamars a la romana

  1. Els calamars, ben nets i ben escorreguts, en un escorredor de pasta o colador del thermomix, una bona estona (una hora aprox). No serveix eixugar-los amb un paper, no és suficient!
  2. Primer els passem per farina, amb el sistema del tàper.
  3. Després per ou batut i salat.
  4. Finalment, ATENCIO AL TRUC: els passem per Panko.

PankoEl Panko és l’arrebossat que fan servir els japonesos, són com escames de pa de motlle sec, així de senzill, però el resultat és mooolt espectacular.

Un cop ben arrebossats els calamars, els podem o fregir o posar al forn (comprovat amb tires de pollastre, també queda molt bo i cruixent). Si els fregim, com que van molt arrebossats, no salten gens. Ho he fregit en oli de girasol, ben calent però sense fumejar, en un cassó amb profunditat perquè quedin coberts.

L’aspecte és aquest:

Calamars a la romana amb PankoEls nois els han sucat en salsa de soja i … per molt que hi havia dos calamars grossos a la safata, han volat.