El meu primer Angel Food Cake decent!

Avui la Sara ha marxat cap a Anglaterra i a la tarda hem dit amb en Lluís que aniriem a la casas nova dels Peixos a portar un pastís en plan Wisteria Lane. Allà, quan arribava una veïna nova, la Bree li portava un pastís amb les amigues.

wisteria front

 … encara que no sempre les intencions eren bones …

Wisteria back

En el nostre cas les intencions han estat de lo més inocents: hem pensat que si la Pir no ha buidat encara les caixes del menjar o està esgotada per fer-se el sopar, d0ncs tindrà un pastisset. I m’he posat a buscar una recepta per aprofitar les clares pasteuritzades que em van sobrar de fer la mousse de xocolata per cobrir el pastís d’aniversari de la Sara.

Al llibre de la Rose hi ha una recepta que es diu “Bizcocho esponja especial de Bert Greene” que s’assembla bastant a la recepta del Angel Food Cake de la Bea, que per cert no em va sortir bé l’altra vegada per motius que ara explicaré. He escollit fer aquest perquè utilitza ous sencers i clares (no com el de la Bea, que només utilitza clares) i com he dit, tenia unes tres clares sobrants. I m’ha sortit espectacular, o si no, mireu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

He comprovat que les receptes de Angel Food Cake són per un motlle de tub de 25 cms de diàmetre i el meu és de 19. Per això, l’altra vegada em va vessar quan estava al forn, convertint el pastís en una massa informe i el forn en un camp de batalla. També em va passar el dia que vaig fer el Angel Food Cake para los amantes del Chocolate de la Rose, malgrat que vaig adaptar la recepta a 9 clares enlloc de 16 com diu la recepta; i el mateix, un desparrame!

Pel meu motlle de 19 cms he decidit fer tres quartes parts de recepta del pastís de Bert Greene, i encara ha resultat massa: o sigui que idealment, o em compro la mida grossa del motlle o cal fer la meitat dels ingredients!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les quantitats han estat aquestes:

  • Suc de taronja: 22,5 grs
  • Pell de llimona ratllada (jo no tenia llimones en condicions per la pell i hi he posat la pell d’una taronja): 3 grs
  • Vainillina: 4,5 grs
  • Sucre normal: 216 grs deixant unes 5 cullerades soperes apart
  • Farina de reposteria tamissada: 75 grs
  • 4 ous i 2 clares pasteuritzades
  • Acid tartàric: 2 grs

Organització i coses que no diu la Rose

1. Preescalfar el forn a 170 graus (aire calent)

2. Fer el suc de taronja, preparar la ralladura de taronja i afegir-la al suc, i també l’essència de vainilla (si és líquida; si és sucre amb essència, ho deixem per barrejar amb la farina)

3. Pesar el sucre i retirar les (més o menys) quatre cullerades.

4. Separar els rovells de les clares. Els rovells els posarem a un bol de vidre o d’un material que s’escalfi. Les clares separades junt amb les pasteuritzades les posarem en un altre bol gros per muntar-les.

5. Agafar una palangana o un bol ben gros i posar-hi aigua calenta. A dins hi posarem el bol de vidre amb els rovells i comencarem a batre amb la batedora elèctrica i l’accessori de varilla per muntar a velocitat màxima. Mentre va espessant, hi anirem afegint el sucre restant després d’haver separat les quatre cullerades. Ho farem poc a poc, cullerada a cullerada.

6. A continuació abaixem la velocitat i hi afegim la barreja de suc de taronja. Quan està unit, pujem de nou la velocitat fins que torna a espessar. Aquest sistema és espectacular, queda una crema espessa que aumenta molt de volum degut a l’escalfor. He batut durant tres minuts o més. I un cop acabat de batre, ho he tret de la palangana.

7. Posem el motlle de tub a dins del forn perquè s’esclafi (ja estarà a temperatura a hores d’ara).

8. Pesem la farina i la barrejem amb la vainilla (si és en pols, si és líquida ha d’anar amb el suc de taronja), i la tamissem al damunt del batut de rovells, però sense barrejar-ho. Ho deixem de banda i anem per les clares.

9. Netegem i eixuguem les varilles i comencem a batre les clares. Quan comencen a estar escumoses, hi afegim l’àcid tartàric i continuem batent: comencen a quedar fortes. Ara hi afegim dues cullerades del sucre que hem separat, i batem fins que veurem que queden fortes.

10. Ara hem d’afegir aproximadament un terç de les clares a punt de neu al batut de rovells i la farina tamissada que teniem de banda, i amb un batedor de globus ho anem unint poc a poc i sense batre. Sembla complicat aconseguir unir la farina, la barreja de rovells espessa i les clares però resulta  més fàcil del que sembla.

11. Treiem el motlle buit del forn, ja a punt per omplir.

12. Continuem afegint les clares en dues vegades més al batut i anem unint amb el batedor de globus a poc a poc, i ens quedarà una massa esponjosa, uniforme i amb un color esplèndid.

12. Aboquem al motlle de tub calent (a mi me n’ha quedat una tercera part, que he posat en un motlle desmuntable sense engrassar) i passem un punxó per treure les bombolles d’aire que s’hagin pogut formar. També va bé agafar el motlle amb uns agafadors, i deixar-lo caure uns pocs centímetres sobre el marbre per tal que la barreja s’assenti. Això és important perquè l’altre cop no ho vaig fer i quan desmotlles es desmonta perquè té aire al mig …

13. Espolovorem amb el sucre (un parell de cullerades) al damunt de la massa crua abans d’enfornar. Això crea una  crosta dura i cruixent molt simpàtica. Atenció: la Rose no indica el moment en què cal posar les darreres cullerades de sucre!

14. Al forn durant uns 25 minuts (l’altre, el del motlle normal, l’he tingut potser menys de 20 minuts) i deixar refredar cap per avall a sobre d’una ampolla (el motlle de tub) o al damunt de dos llaunes (el motlle rodó) per tal que s’arrefredi sense aixafar-se i que circuli l’aire per sota.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15. Un cop fred, desmotllar amb l’ajuda d’una espàtula metàlica amb molt de compte que es desfà de tan flonjo que és! Servir amb una cullerada de nata, xocolata fosa o, com jo, amb una mica de mousse de xocolata que teniem i unes cireres.

Anuncis

Quant a cocinandoconmami

Un blog per recordar alguns plats que han sortit espectaculars i després no recordo ni com ho he fet ni on ho he llegit ...
Aquesta entrada s'ha publicat en Bizcochos, Postres i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s