Pastís japonès de cotó de formatge (Cotton soft japanese cheesecake)

El típic pastís de formatge japonès, lleuger i amb textura impossible! La recepta aquí i aquí amb les mesures en grams. El resultat espectacular encara que millorable:

Pastís japonès de cotó de formatge

Ingredients

  • 250 grams de formatge fresc tipus Philadelphia
  • 50 grs mantega
  • 100 ml de llet
  • 60 grams de farina de rebosteria
  • 20 grams de farina de blat de moro tipus Maizena
  • 6 ous
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de Cream of Tartar
  • 120 grs sucre
  • 1 cullerada de suc de llimona

He fet 3/4 parts del pastís ja que som tres i la recepta dóna per 12 racions. La proporció dóna 4,5 ous. Hi he posat 4 ous (rovells i clares) i he afegit uns 15 grms de clares pasteritzades que tenia a la nevera.

He utilitzat el motlle de 18 cms. de diàmetre desmuntable. He posat el paper que sobresortint del motlle uns 3 cms., i hi ha hagut un moment que el pastís estava per sobre! 

Organització

  1. El primer és separar les clares dels rovells. Les clares al bol de la Kmix, els rovells apart. Ho deixem a temperatura ambient.
  2. Mentrestant, posar un cassó amb aigua a bullir i col.locar un bol resistent (el de vidre Pirex) al damunt, per fondre el Philadelphia, la llet i la mantega. Quan està fos, retirar i deixar que atemperi. L’aigua la deixem que es mantingui calenta ja que la utilitzarem pel bany maria.
  3. Mentrestant, muntar el motlle. Posar paper al fons i als laterals que sobresurtin del motlle. I per fora, forrar amb paper alumini perquè no entri l’aigua. 
  4. Ara posem en marxa la kmix (vel. 2-3) amb el cremor tàrtar i la sal i batre fins que quedin escumoses. Afegir 1/3 del sucre sense parar. Posteriorment, afegir en dues tandes el sucre restant i continuar batent fins que quedin pics suaus o “soft peaks”. Vol dir que quan treiem el batedor de les clares, es forma un pic que cau sobre sí mateix, sense que quedi líquid.
  5. Mentre es munten les clares (passaran uns 10 mins) i quan comprovem que la barreja de formatge està atemperada, hi afegim els rovells d’ou i el suc de llimona, i ho barrejem tot amb un batedor de globus. Un cop fet, afegir la farina dels dos tipus en forma de pluja a través del colador. Sembla impossible però s’acaba unint sense deixar grumolls. Però per si de cas, PASSAR TOTA LA BARREJA PEL COLADOR (jo no ho he fet).
  6. Ara ja podem unir les clares amb la crema de formatge, i barrejar amb compte amb l’espàtula o el batedor fins que quedi una barreja esponjosa però uniforme de color.
  7. Ho passem al motlle i el motlle a un bany d’aigua calenta que teniem reservada. Aprox un terç del motlle submergit, no cal més. Assegurar el paper d’alumini que forra el motlle, que no es mulli el pastís. I ara és el moment de col.locar un full de paper de plata per sobre, suaument subjecte, perquè no es cremi. Què passaria si ho posés a Circosteam enlloc del bany maria?
  8. Al forn durant una hora a 160 graus. Quan pita, apaguem el forn però no traiem el pastís sinó que el deixem dins uns 10-15 mins fins que es refredi, amb la porta semi-oberta.
  9. Treure el pastís del forn i del bany maria, i deixar refredar dins el motlle fins que el pastís es separi de les parets del motlle. Llavors el podem desenmotllar.

No l’he tapat amb paper d’alumini i hauria calgut: la propera vegada he de posar un motlle més gran i tapar suaument amb paper de plata per damunt del paper del forn. O si no, fer la meitat de la recepta directament.

Pastís japonès de cotó de formatge

Diu el Dani que és un pastís molt innovador i que sembla de restaurant de disseny! La propera vegada he d’aconseguir que quedi menys torrat i més anivellat per sobre …

Segon intent per l’aniversari de l’Ava

  1. He preparat el motlle de 22 cms i la recepta sencera, i n’hem menjat 10 persones (n’ha sobrat un trosset)
  2. El bany maria: una safata de forn, una reixeta a dins, i al damunt el motlle del pastís: atenció, recordar que cal forrar amb paper de plata el motlle perquè  no entri aigua dins!!!
  3. Quantitat d’aigua del bany maria: no n’hi ha prou amb la utilitzada per fondre el formatge, cal posar-ne més a escalfar mentre es munten les clares.
  4. Atenció a la barreja: assegurar que queda ben barrejat amb el globus, insistir de baix a dalt.
  5. Un cop tenim la pasta dins el motlle, tapar suaument amb un paper de plata i tancar-ho de la millor manera possible.
  6. Ho he posat al forn a 150 graus durant 1 hora, i quan ha pitat, encara ho he deixat 10 mins. més amb la porta oberta. He quedat perfectament cuit encara que de sobre no ha quedat llis sinó esquerdat. He llegit poray que això indica que el forn estava massa calent. Baixar-lo la propera vegada.
  7. Un cop fred i desemotllat, hi he posat cacau en pols al damunt i uns gerds.

Pastís de formatge Cotton Soft japonès

Advertisements

Quant a cocinandoconmami

Un blog per recordar alguns plats que han sortit espectaculars i després no recordo ni com ho he fet ni on ho he llegit ...
Aquesta entrada s'ha publicat en Bizcochos, Oriental, Postres, Trucos, Verano i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s