image

Aquest any no ho tenia previst però en Lluís ha dit ‘suposo que hi haurà tortell de Reis aquest any’, ja sap que em pico, o sigui que vaig i m’hi poso.

He seguit la recepta que vaig escriure fa un parell d’anys, amb la massa mare i tot. Alguns canvis:

– la llevadura fresca portava un any al congelador. Funciona!

– la farina de força també, però amb un pot de tanca hermètica.

– no tenia ni aroma de flor de taronger ni fruita confitada: ho he substituït per vainilla i he confitat una taronja (Atenció: la mateixa que he fet servir per fer el sucre aromatitzat de taronja, o sigui sense la pell).

Al vespre:

Fer la massa mare i un cop feta, posar dins un bol amb aigua fins que suri. Atenció: no deixar-ho més temps del necessari que es desmorona!

A continuació fer la massa amb la resta d’ingredients, inclosa la vainilla i el sucre aromatitzat. Fer una bola, posar en un bol tapat amb plàstic i a la nevera tota la nit.

L’endemà

La massa ha pujat força, així que cal desgasar. Treballar sobre el marbre fins a aconseguir que quedi llisa. Llavors pesar boles de 80 cms, ‘bolejar’ (fer boles ben llises, compactes) i composar un tortell de 5 boles al motlle petit i un altre de 7 boles al motlle gran. Tots dos prèviament engrassats amb spray de forn.

Tapar amb drap de cotó i deixar que doblin el volum (unes dues hores).

Mentrestant

Confitarem la taronja que hem pelat per fer el sucre aromatitzat, segons recepta aquí.

Tallar en rodanxes de mig cm. i reservar. Posar en un cassó 220 grs d’aigua i la mateixa quantitat de sucre. Esperar que bulli i es fongui tot. Afegir la taronja i deixar que arrenqui a bullir un altre cop. Llavors abaixar el foc fins que fagi bombolles petites, i deixar confitar durant un parell d’hores aprox. Impressionant! Deixar refredar.

Quan els tortells ja han llevat

Pintar amb nata i decorar amb la taronja (l’he gastada tota pels dos tortells), uns quants pinyons i sucre remullat que fagi efecte de roques. I al forn a 170 graus Circosteam durant 15 mins. Els he fet per separat, primer el petit i després el gran.

Servir amb nata chantilly (o deixar refredar del tot i obrir pel mig per omplir de nata) i banyar amb un raig de l’almíbar de taronja que ha quedat, que és tot un descobriment.

Espectacular! Però no tenien ni rei ni fava …